A boros világ titkai
2014-04-07 17:53 | Kitzinger SzonjaMegannyi érdekességet rejt a borok világa, ám a titkok nemcsak a borok ízében keresendõk, hanem a kellékekben is. Lássuk, melyek a leggyakrabban felmerülõ kérdések, ha a borkultúra kiegészítõit vizsgáljuk!
Miért 0,75 literes a szabványos palack?
A borospalack ûrtartalma 1979-ben lett egységes, és azért ekkora, mert egy vacsorához borból ideálisan ezt a mennyiséget tudja elfogyasztani két ember. A 0,75 litertõl speciális esetekben mutatkozik eltérés, amire jó példa a tokaji aszú: világhírû desszertborunkat 0,5 literes palackba töltik elsõsorban azért, mert egy ilyen gazdag és koncentrált borból ritkán fogy el fél liternél több egy átlagos étkezésnél. Léteznek persze a 0,75 liternél nagyobb méretû palackok is, amelyek ennek az ûrmennyiségnek a többszörösei. Ilyen például a magnum, ez 2×0,75, azaz 1,5 literes.
Mirõl üzen a palack?
A nemzetközi kínálatban a világ borfogyasztói a bordói palackról általában testes, fekete bogyós jegyeket mutató borra, az üveg formájáról a cabernet sauvignon, a merlot jegyeire asszociálhatnak. A burgundi palackban, ha vöröset tárol, általában kifinomult, nem annyira a testességével, sokkal inkább az összetettségével hódító bort kereshetünk, amilyen a pinot noir. Ha a burgundis palackban fehér bor van, jó eséllyel chardonnay csordul ki belõle. A hosszúkás elzászi üveg javarészt hûvösebb éghajlatról származó, magasabb avtartalommal bíró borokat tartalmaz. A tokaji palack klasszikus, több száz éves, tradicionálisan 0,5 literes, ritkán 0,375 literes. Ennek mintájára Tokajban és környékén újabban az innen származó száraz bort egy, az édes borhoz hasonló, de 0,75 literes palackba töltik.
Miért találkozni színes palackokkal?
Az elegancia miatt, de persze más oka is van. A sauvignon blanc-nál például van egy összetevõ, amely napfény hatására lebomlik. Ezt a komponenst védi a színes üveg, a zöldes árnyalat a legalkalmasabb a káros sugarak kiszûrésére. Lezárástechnikák, avagy merre tart a világ? A világ két ok miatt fordul el a dugótól. Az egyik: a bortermelés megnõtt, a parafaültetvények viszont nem gyarapodtak, emiatt drága lett a dugó. A másik: a dugós ízvilág, ennek felelõse a parafában a klór és bizonyos penészgombák találkozásakor létrejövõ TCA vegyület. A csavarzár praktikus, egyszerûen visszazárható, a bor minõségét nem befolyásolja számottevõen, legalábbis néhány év alatt nem, mégis sokat elvesz a borozás szertartásosságából. Az üvegdugó drágább, viszont elegáns, használatakor kisebb a TCA-veszély, de a hosszú érlelési potenciállal bíró boroknál nem látni még, hogy a vékony szilikonréteg, amely megfogja a dugót, milyen irányba viszi a bort. Szepsy István például az üvegdugó mellett döntött, hogy a prémium szegmens eleganciáját és a biztonságot ötvözze.
Mi a legtrendibb boros kütyü ma?
Akinek van minõségi bora, egy jó pohárkészlete és egy jó karafja, amelybe a bort dekantálja, nagy baj már biztosan nem érheti. A minõségi borozáshoz Riedel poharak dukálnak, ugyanilyen karaffal. Divatos hétköznapi kütyü a borjégcsap (corkcicle), ez egy teraszon zajló borozás alkalmával a fehérbort és a rosét megfelelõ hõmérsékleten temperálja másfél órán át, amennyiben ez idõ alatt nem fogyna el. Nem hiábavaló kiegészítõ egy jó drop stop sem; jóllehet, csak egy fóliadarabról van szó, de nem mindegy, milyen minõségûrõl. A dugóhúzónál ne a design, sokkal inkább a praktikum legyen az elsõ szempont. A jó dugóhúzó ismérve, hogy teflonnal van bevonva, és a spirálok száma ötfordulós, az ilyen ugyanis kevésbé forgácsolja a dugót. A karos dugóhúzónál fontos, hogy a spirál cserélhetõ legyen.
Borhûtõ vagy bortrezor?
A kereskedelem mai állapotában nincs szükség nagy tárolási kapacitásra. Borhûtõbõl kisméretût nem érdemes venni, a kis mennyiséget a hagyományos hûtõ is eltárolja. Ha nagyot veszünk, fontos, hogy rázkódásvédelemmel legyen ellátva. A bortrezorban való elhelyezés, hacsak nem befektetésnek vesszük a bort, macerás. Ehhez a helyszínre kell utazni, sosem lesz kéznél a bor. Profi húzás a kamrát átalakítani speciális borhûtõvé. Ilyenkor a kamra kap egy belsõ szigetelést, légkondicionálást, egy párásító berendezést, és már meg is oldottuk a tárolás kérdését. Aki borba fektet, mit vásárol ma Magyarországon? Kérdés, hogy milyen jellegû a befektetés. Az ember saját magát kényezteti vele, vagy továbbértékesíti. Utóbbi nehéz, mert ez esetben már jövedéki termékrõl beszélünk. Az elsõ kategória alanya, ha tudja, hogy megiszik egy évben három karton Gere Kopárt, vegye meg elõjegyzés idején, elõjegyzési áron, majd fogyassza el öt év múlva, amikor már megtöbbszörözõdik az ára, de rendszerint nem is igen kapni. Ez esetben az 5800 Ft-os bort mondjuk 30 ezer Ft-os állapotában fogyasztjuk. Így azután az ínyencek a szuperprémiumot fogyasztják a bor legjobb állapotában, úgy, hogy az a pénztárcát nem terheli meg igazán. Érdemes ma a Kopáron túl Szepsy István és a Mádi kör nagy furmintjaiba fektetni. Ezek dûlõszelekciók, kis palackszámú tételek, amelyek jó érlelési potenciállal bírnak. A másik befektetési irány Villány, esetleg Szekszárd, miként egy pici Eger is szóba jöhet. Esszenciákba szintén megéri befektetni. Aki ma ilyet vásárol, majd elteszi, hogy az ükunokája értékesítse, úgy az utódnak jó eséllyel meglesz a forrása az egyetemi tanulmányaihoz.
Ha olvasnánk a borról, mi jelenleg a legizgalmasabb irodalom?
Benjamin Wallace regénye a The Billionaire’s Vinegar (A milliárdos ecete), ebben egy szélhámos soha nem volt tételeket állít elõ a saját boszorkánykonyhájában, és ad el egy luxusvilla áráért, olyan nagy ikonokat átvágva ezzel, mint Robert Parker. Hollywood már forgatja a filmet belõle, Brad Pitt fõszereplésével.
Törékeny sikerek
Bő másfél évezrede kerültek be az emberiség használati és dísztárgyai közé a porcelánból készült eszközök. E speciális anyag előállításának receptjét sokáig féltve őrizték a Távol-Keleten, ám a XVIII. században német földön is rájöttek, és így Európában is megindulhatott a gyártás. Két magyar gyártó, a Herendi és a Zsolnay már a XIX. században beverekedte magát a világ élvonalába, és bár szakmai értelemben máig őrzik e pozíciójukat, a komoly üzleti sikerhez jó ideje mindig hiányzik valami. Hollóházán viszont úgy tűnik újabb virágkor előtt állnak.
A futók lelkiismerete
2014-08-07 13:42Nyitott lélekkel
2014-08-07 13:37Ezeréves hungarikum
2014-08-07 13:31Katonás időutazás
2014-08-07 13:21Törékeny sikerek
2014-05-23 06:44Beteljesült álmok
2014-05-22 06:34Új kézművesek
2014-04-26 10:36Mes...
2014-04-26 10:27A futók lelkiismerete
2014-08-07 13:42Nyitott lélekkel
2014-08-07 13:37Ezeréves hungarikum
2014-08-07 13:31Katonás időutazás
2014-08-07 13:21Törékeny sikerek
2014-05-23 06:44Beteljesült álmok
2014-05-22 06:34Új kézművesek
2014-04-26 10:36Mes...
2014-04-26 10:27Sokszínű hungarikum világ
A boros világ titkai
Megannyi érdekességet rejt a borok világa, ám a titkok nemcsak a borok ízében keresendõk, hanem a kellékekben is. Lássuk, melyek a leggyakrabban felmerülõ kérdések, ha a borkultúra kiegészítõit vizsgáljuk!
Mákunk van
Minden hétfőn a nagyanyám főzött, mindig mákos derelyét. Mást nem tudott. Ő evvel a sajnálatos ténnyel nem volt tisztában, úgy beszélgetett a többi öregasszonnyal a főzésről, mintha értene hozzá, holott az anyám szerint borzalmas dolgokat művelt a tűzhely mellett, amikor még szabadott neki.
Mes...
Reggel, amikor felkelünk, a tengelice azt kiáltja, hogy tyaff tyaff. Öltözködünk, tudom, hogy a lyuk előbb- utóbb felfalja a zoknit. (A többinek meg nincs meg a párja.) A piacon a kofák , Juli néni , Kati néni letyefetyélnek. Vásárolunk ezt meg azt, de a sütőtököt mindenképpen ketté kell vágni, nincsenek-e benne ökröcskék. Séta közben látjuk a kutyákat, és eszünkbe jut, hogy 20 forint a tarka, de törzsvevőknek az is csak 5. Időnként elvágtatunk Kanizsára, bár délre sosem érünk oda, mert csak délután van időnk elindulni. És persze este kis Balázzsal együtt alszik Leila is.
Így lesz a gesztenyéből kippkopp, a rákból Jeromos.
Pedig még el sem kezdtünk igazán mesélni. Nem fedeztük fel Ruminit , Bogyó és Babócát, nem vesztünk el Szegedi Katalin fantasztikus világában. De ami késik, nem múlik. Ez biztos. Mert az én egy évesem első szavai között (rögtön a keksz és a sajt után) szerepel a szó: mes. Még véletlenül sem anya, nem az nem fontos. Végülis mindegy, hogy ki, csak mes. Meséljen. Én is ilyen gyerek voltam. Persze a legjobban annak a kislánynak a történetét szerettem, akit Alindának hívtak, és mindig csuda dolgok történetek vele. Csak aztán jött a húgom, aki meg a Vanda nevű kislány történeteit szerette hallgatni, úgyhogy kénytelen voltam addig könyvekkel szórakoztatni magam. Mesékkel. Aztán az első kép nélküli könyvekkel.
És most vissza tértem a legelejére. Élvezem , ha felfedezem, hogy a mese minden grafikájában szerepel egy kacsa, és az odúból, ami elsőre sötétnek tűnt, harmadik olvasásra kikukucskál egy bagoly. Leila közben olvas rendületlenül, én meg a képeket nézegetem. Gondolom , holnap már ő mesél nekem.
Nyitott lélekkel
Itt is egy bencés – mondja mosolyogva Várszegi Asztrik főapát, amikor a dolgozószobájában leülünk beszélgetni, és a kezébe veszi a magazin előző számát, amelyben Jedlik Ányosról is írtunk. Az ezeréves falak között ezeréves értékek kerülnek elő, amint beszélgetni kezdünk iskoláról, hitről, szerzetesi életről. Huszonhárom éve áll Magyarország legősibb egyházi intézménye, a Pannonhalmi Apátság élén. Egyszerűség, béke, nyitottság, elfogadás – néhány azon értékek közül, amelyeket képviselnek, és amelyek nemzedékről nemzedékre diákok tucatjait – egykorvolt diákok gyerekeit, unokáit – ide vonzza.
A futók lelkiismerete
Egyik találkozásunk alkalmával azt kérte rajtam számon viccesen, miért nem fut még a másfél éves gyerekem. Ezt a csipkelődést olyan tökélyre fejlesztette, hogy sok- sok ember miatta indul el. Edzésterveket gyárt, szenvedélyesen szurkol, és ugyanígy él. Állandóan küzd, néha dühös, néha sír, de sosem veszíti el a humorát. Ha valaha épülnek új futókörök Magyarországon, az biztosan Monspart Sarolta miatt lesz.