Apr,07 2014

A boros világ titkai

2014-04-07 17:53 | Kitzinger Szonja

Megannyi érdekességet rejt a borok világa, ám a titkok nemcsak a borok ízében keresendõk, hanem a kellékekben is. Lássuk, melyek a leggyakrabban felmerülõ kérdések, ha a borkultúra kiegészítõit vizsgáljuk!

Miért 0,75 literes a szabványos palack?

A borospalack ûrtartalma 1979-ben lett egységes, és azért ekkora, mert egy vacsorához borból ideálisan ezt a mennyiséget tudja elfogyasztani két ember. A 0,75 litertõl speciális esetekben mutatkozik eltérés, amire jó példa a tokaji aszú: világhírû desszertborunkat 0,5 literes palackba töltik elsõsorban azért, mert egy ilyen gazdag és koncentrált borból ritkán fogy el fél liternél több egy átlagos étkezésnél. Léteznek persze a 0,75 liternél nagyobb méretû palackok is, amelyek ennek az ûrmennyiségnek a többszörösei. Ilyen például a magnum, ez 2×0,75, azaz 1,5 literes.

Mirõl üzen a palack?

A nemzetközi kínálatban a világ borfogyasztói a bordói palackról általában testes, fekete bogyós jegyeket mutató borra, az üveg formájáról a cabernet sauvignon, a merlot jegyeire asszociálhatnak. A burgundi palackban, ha vöröset tárol, általában kifinomult, nem annyira a testességével, sokkal inkább az összetettségével hódító bort kereshetünk, amilyen a pinot noir. Ha a burgundis palackban fehér bor van, jó eséllyel chardonnay csordul ki belõle. A hosszúkás elzászi üveg javarészt hûvösebb éghajlatról származó, magasabb avtartalommal bíró borokat tartalmaz. A tokaji palack klasszikus, több száz éves, tradicionálisan 0,5 literes, ritkán 0,375 literes. Ennek mintájára Tokajban és környékén újabban az innen származó száraz bort egy, az édes borhoz hasonló, de 0,75 literes palackba töltik.

Miért találkozni színes palackokkal?

Az elegancia miatt, de persze más oka is van. A sauvignon blanc-nál például van egy összetevõ, amely napfény hatására lebomlik. Ezt a komponenst védi a színes üveg, a zöldes árnyalat a legalkalmasabb a káros sugarak kiszûrésére. Lezárástechnikák, avagy merre tart a világ? A világ két ok miatt fordul el a dugótól. Az egyik: a bortermelés megnõtt, a parafaültetvények viszont nem gyarapodtak, emiatt drága lett a dugó. A másik: a dugós ízvilág, ennek felelõse a parafában a klór és bizonyos penészgombák találkozásakor létrejövõ TCA vegyület. A csavarzár praktikus, egyszerûen visszazárható, a bor minõségét nem befolyásolja számottevõen, legalábbis néhány év alatt nem, mégis sokat elvesz a borozás szertartásosságából. Az üvegdugó drágább, viszont elegáns, használatakor kisebb a TCA-veszély, de a hosszú érlelési potenciállal bíró boroknál nem látni még, hogy a vékony szilikonréteg, amely megfogja a dugót, milyen irányba viszi a bort. Szepsy István például az üvegdugó mellett döntött, hogy a prémium szegmens eleganciáját és a biztonságot ötvözze.

Mi a legtrendibb boros kütyü ma?

Akinek van minõségi bora, egy jó pohárkészlete és egy jó karafja, amelybe a bort dekantálja, nagy baj már biztosan nem érheti. A minõségi borozáshoz Riedel poharak dukálnak, ugyanilyen karaffal. Divatos hétköznapi kütyü a borjégcsap (corkcicle), ez egy teraszon zajló borozás alkalmával a fehérbort és a rosét megfelelõ hõmérsékleten temperálja másfél órán át, amennyiben ez idõ alatt nem fogyna el. Nem hiábavaló kiegészítõ egy jó drop stop sem; jóllehet, csak egy fóliadarabról van szó, de nem mindegy, milyen minõségûrõl. A dugóhúzónál ne a design, sokkal inkább a praktikum legyen az elsõ szempont. A jó dugóhúzó ismérve, hogy teflonnal van bevonva, és a spirálok száma ötfordulós, az ilyen ugyanis kevésbé forgácsolja a dugót. A karos dugóhúzónál fontos, hogy a spirál cserélhetõ legyen.

Borhûtõ vagy bortrezor?

A kereskedelem mai állapotában nincs szükség nagy tárolási kapacitásra. Borhûtõbõl kisméretût nem érdemes venni, a kis mennyiséget a hagyományos hûtõ is eltárolja. Ha nagyot veszünk, fontos, hogy rázkódásvédelemmel legyen ellátva. A bortrezorban való elhelyezés, hacsak nem befektetésnek vesszük a bort, macerás. Ehhez a helyszínre kell utazni, sosem lesz kéznél a bor. Profi húzás a kamrát átalakítani speciális borhûtõvé. Ilyenkor a kamra kap egy belsõ szigetelést, légkondicionálást, egy párásító berendezést, és már meg is oldottuk a tárolás kérdését. Aki borba fektet, mit vásárol ma Magyarországon? Kérdés, hogy milyen jellegû a befektetés. Az ember saját magát kényezteti vele, vagy továbbértékesíti. Utóbbi nehéz, mert ez esetben már jövedéki termékrõl beszélünk. Az elsõ kategória alanya, ha tudja, hogy megiszik egy évben három karton Gere Kopárt, vegye meg elõjegyzés idején, elõjegyzési áron, majd fogyassza el öt év múlva, amikor már megtöbbszörözõdik az ára, de rendszerint nem is igen kapni. Ez esetben az 5800 Ft-os bort mondjuk 30 ezer Ft-os állapotában fogyasztjuk. Így azután az ínyencek a szuperprémiumot fogyasztják a bor legjobb állapotában, úgy, hogy az a pénztárcát nem terheli meg igazán. Érdemes ma a Kopáron túl Szepsy István és a Mádi kör nagy furmintjaiba fektetni. Ezek dûlõszelekciók, kis palackszámú tételek, amelyek jó érlelési potenciállal bírnak. A másik befektetési irány Villány, esetleg Szekszárd, miként egy pici Eger is szóba jöhet. Esszenciákba szintén megéri befektetni. Aki ma ilyet vásárol, majd elteszi, hogy az ükunokája értékesítse, úgy az utódnak jó eséllyel meglesz a forrása az egyetemi tanulmányaihoz.

Ha olvasnánk a borról, mi jelenleg a legizgalmasabb irodalom?

Benjamin Wallace regénye a The Billionaire’s Vinegar (A milliárdos ecete), ebben egy szélhámos soha nem volt tételeket állít elõ a saját boszorkánykonyhájában, és ad el egy luxusvilla áráért, olyan nagy ikonokat átvágva ezzel, mint Robert Parker. Hollywood már forgatja a filmet belõle, Brad Pitt fõszereplésével.

bor
May,23 2014

Törékeny sikerek

Bő másfél évezrede kerültek be az emberiség használati és dísztárgyai közé a porcelánból készült eszközök. E speciális anyag előállításának receptjét sokáig féltve őrizték a Távol-Keleten, ám a XVIII. században német földön is rájöttek, és így Európában is megindulhatott a gyártás. Két magyar gyártó, a Herendi és a Zsolnay már a XIX. században beverekedte magát a világ élvonalába, és bár szakmai értelemben máig őrzik e pozíciójukat, a komoly üzleti sikerhez jó ideje mindig hiányzik valami. Hollóházán viszont úgy tűnik újabb virágkor előtt állnak.

Sokszínű hungarikum világ

Pirín Kft.

Kiadó: ZenCom Kft | Fejlesztő, üzemeltető: Pirín Kft.