www.hungaricuminfo.hu hírei www.hungaricuminfo.hu hírei Thu, 07 Aug 2014 13:42:00 +0200 http://www.hungaricuminfo.hu/ hu-hu www.hungaricuminfo.hu hungaricuminfo.hu 10 www.hungaricuminfo.hu hírei http://www.hungaricuminfo.hu/images/logo_2.gif http://www.hungaricuminfo.hu/ A futók lelkiismerete http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/a_futók_lelkiismerete.13.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/a_futók_lelkiismerete.13.html Egyik találkozásunk alkalmával azt kérte rajtam számon viccesen, miért nem fut még a másfél éves gyerekem. Ezt a csipkelődést olyan tökélyre fejlesztette, hogy sok- sok ember miatta indul el. Edzésterveket gyárt, szenvedélyesen szurkol, és ugyanígy él. Állandóan küzd, néha dühös, néha sír, de sosem veszíti el a humorát. Ha valaha épülnek új futókörök Magyarországon, az biztosan Monspart Sarolta miatt lesz.

]]>
Thu, 07 Aug 2014 13:42:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Nyitott lélekkel http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/nyitott_lélekkel.12.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/nyitott_lélekkel.12.html Itt is egy bencés – mondja mosolyogva Várszegi Asztrik főapát, amikor a dolgozószobájában leülünk beszélgetni, és a kezébe veszi a magazin előző számát, amelyben Jedlik Ányosról is írtunk. Az ezeréves falak között ezeréves értékek kerülnek elő, amint beszélgetni kezdünk iskoláról, hitről, szerzetesi életről. Huszonhárom éve áll Magyarország legősibb egyházi intézménye, a Pannonhalmi Apátság élén. Egyszerűség, béke, nyitottság, elfogadás – néhány azon értékek közül, amelyeket képviselnek, és amelyek nemzedékről nemzedékre diákok tucatjait – egykorvolt diákok gyerekeit, unokáit – ide vonzza.

]]>
Thu, 07 Aug 2014 13:37:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Ezeréves hungarikum http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/ezeréves_hungarikum.11.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/ezeréves_hungarikum.11.html Imádkozzál és dolgozzál! A pannonhalmi bencések máig e szent benedeki gondolat jegyében élnek és teljesítik ezer éve vállalt szolgálatukat, amely során - ha a szellem és a feladat nem is - de a módszer gyökeresen megváltozott. 

]]>
Thu, 07 Aug 2014 13:31:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Katonás időutazás http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/katonás_időutazás.10.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/katonás_időutazás.10.html Időutazás – ez volt az első dolog, ami eszembe jutott, amikor beléptem a Gundel Étterembe. Az asztalok még csendes félhomályban, csak az ablakon keresztül beszökő, kora tavaszi napsugarak világítják meg a vakítóan fehér terítőket. Csend és elegancia. A háttérben azonban katonás fegyelem, az étterem és a konyha élén olyan emberek állnak, akik számára csak a legjobb az elfogadható, megfelelvén Gundel Károly nemrég hivatalosan is hungarikummá lett szellemi örökségének. Eszerint a Gundel nem luxus, hanem minőség.

]]>
Thu, 07 Aug 2014 13:21:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Törékeny sikerek http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/törékeny_sikerek.9.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/törékeny_sikerek.9.html Bő másfél évezrede kerültek be az emberiség használati és dísztárgyai közé a porcelánból készült eszközök. E speciális anyag előállításának receptjét sokáig féltve őrizték a Távol-Keleten, ám a XVIII. században német földön is rájöttek, és így Európában is megindulhatott a gyártás. Két magyar gyártó, a Herendi és a Zsolnay már a XIX. században beverekedte magát a világ élvonalába, és bár szakmai értelemben máig őrzik e pozíciójukat, a komoly üzleti sikerhez jó ideje mindig hiányzik valami. Hollóházán viszont úgy tűnik újabb virágkor előtt állnak.

]]>
Fri, 23 May 2014 6:44:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Beteljesült álmok http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/beteljesült_álmok.8.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/beteljesült_álmok.8.html Popos világzene, bluesos folk rock, funky népzene – ha muszáj, így definiálja a zenéjét a Szabó Balázs Bandája. Az együttes csaknem öt éve alakult, mára már teltházas koncertekkel, népes rajongótáborral büszkélkedhet, és tavaszra – reményeik szerint – elkészül az új nagylemez.

]]>
Thu, 22 May 2014 6:34:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Új kézművesek http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/Új_kézművesek.7.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/Új_kézművesek.7.html A fokozatos változásokat a legnehezebb észrevenni, amíg valami fel nem hívja rá a figyelmünket. Biztos, hogy a kedves olvasó ismeretségi körében is van, aki az elmúlt években egyszer csak úgy döntött, valamilyen használati tárgyát, ékszerét, ruhadarabját maga készíti el, esetleg a kertjében vagy a teraszán zöldségeket kezdett termeszteni, vagy ne adj isten, nekiállt lekvárt befőzni, kenyeret sütni városi lakásának öt négyzetméteres konyhájában.

]]>
Sat, 26 Apr 2014 10:36:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Mes... http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/mes.6.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/mes.6.html Reggel, amikor felkelünk, a tengelice azt kiáltja, hogy tyaff tyaff. Öltözködünk, tudom, hogy a lyuk előbb- utóbb felfalja a zoknit. (A többinek meg nincs meg a párja.) A piacon a kofák , Juli néni , Kati néni letyefetyélnek. Vásárolunk ezt meg azt, de a sütőtököt mindenképpen ketté kell vágni, nincsenek-e benne ökröcskék. Séta közben látjuk a kutyákat, és eszünkbe jut, hogy 20 forint a tarka, de törzsvevőknek az is csak 5. Időnként elvágtatunk Kanizsára, bár délre sosem érünk oda, mert csak délután van időnk elindulni.  És persze este kis Balázzsal együtt alszik Leila is.
Így lesz a gesztenyéből kippkopp, a rákból Jeromos.
Pedig még el sem kezdtünk igazán mesélni. Nem fedeztük fel Ruminit , Bogyó és Babócát, nem vesztünk el Szegedi Katalin fantasztikus világában.  De ami késik, nem múlik. Ez biztos. Mert az én egy évesem első szavai között (rögtön a keksz és a sajt után) szerepel a szó: mes. Még véletlenül sem anya, nem az nem fontos. Végülis mindegy, hogy ki, csak mes. Meséljen. Én is ilyen gyerek voltam. Persze a legjobban annak a kislánynak a történetét szerettem, akit Alindának hívtak, és mindig csuda dolgok történetek vele. Csak aztán jött a húgom, aki meg a Vanda nevű kislány történeteit szerette hallgatni, úgyhogy kénytelen voltam addig könyvekkel szórakoztatni magam.  Mesékkel. Aztán az első kép nélküli könyvekkel.
És most vissza tértem a legelejére. Élvezem , ha felfedezem, hogy a mese minden grafikájában szerepel egy kacsa, és az odúból, ami elsőre sötétnek tűnt, harmadik olvasásra kikukucskál egy bagoly. Leila közben olvas rendületlenül, én meg a képeket nézegetem. Gondolom , holnap már ő mesél nekem. 

]]>
Sat, 26 Apr 2014 10:27:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Mákunk van http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/mákunk_van.5.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/mákunk_van.5.html Minden hétfőn a nagyanyám főzött, mindig mákos derelyét. Mást nem tudott. Ő evvel a sajnálatos ténnyel nem volt tisztában, úgy beszélgetett a többi öregasszonnyal a főzésről, mintha értene hozzá, holott az anyám szerint borzalmas dolgokat művelt a tűzhely mellett, amikor még szabadott neki.

]]>
Sun, 13 Apr 2014 11:51:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Cukrász-reformer http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/cukrász-reformer.4.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/cukrász-reformer.4.html Álomvilágba kalauzol a Horváth Eszter teremtette világ. A Sugar!-ban kapható egyedi süteményei a szénhidrát legnemesebb megjelenési formájának számítanak mindazok számára, akik az íz mellett az extravagáns megjelenésre is adnak. Betérni valamelyik boltjába komplex élmény az összes érzékszerv számára, így biztosan maradandó emlék marad. A lelkes újító a Horváth cukrászcsalád második generációját képviseli, pedig nem úgy indult, hogy továbbviszi a mesterséget.

]]>
Mon, 07 Apr 2014 18:05:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
Hiteles tyúkhúslé – Trendl ház http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/hiteles_tyúkhúslé_–_trendl_ház.3.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/hiteles_tyúkhúslé_–_trendl_ház.3.html Tanácstalanok voltunk, bevallhatom, amikor a gasztro rovatról esett szó az első lapindító megbeszéléseken. Hogyan, hol és mit – ezekre az egyszerű kérdésekre kerestük a választ. Több tippünk is volt a helyszínt illetően, végül kereskedelmi  igazgatónk ajánlására Nagykovácsiba indultunk, bízva Maya ízlésében. Úgy döntöttünk, kezdjük az alapoknál, a hagyományos magyar vasárnapi ebédnél: húsleves, rántott hús. A Trendl ház a neve ellenére nem sváb vendéglő, klasszikus magyar konyhát visznek, sváb precizitással.

]]>
Mon, 07 Apr 2014 17:58:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu
A boros világ titkai http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/a_boros_világ_titkai.2.html http://www.hungaricuminfo.hu/cikk/a_boros_világ_titkai.2.html Megannyi érdekességet rejt a borok világa, ám a titkok nemcsak a borok ízében keresendõk, hanem a kellékekben is. Lássuk, melyek a leggyakrabban felmerülõ kérdések, ha a borkultúra kiegészítõit vizsgáljuk!

]]>
Mon, 07 Apr 2014 17:53:00 +0200 www.hungaricuminfo.hu